Loreley

Kärcher reinigt het openluchttheater Loreley

In het kader van zijn culturele sponsoringprogramma zette Kärcher zich in voor het behoud van het openluchttheater Loreley bij Sankt Goarshausen op de Loreley-rots. Technici van de reinigingsspecialist verwijderden daar de voor het gesteente schadelijke mossen, algen en emissieresten, die zich in de loop van tientallen jaren op de toeschouwerplaatsen, torens en trappen van de populaire locatie hadden gevormd.

Hierbij werd gebruik gemaakt van vier verschillende apparaten van Kärcher: de grove verontreinigingen op de ijzerertshoudende steenbrokken werden met warmwater hogedrukreinigers van het type HDS 10/20-4 M verwijderd – en dat helemaal zonder chemische middelen. De apparaten werken met 95 °C heet water onder een druk van 200 bar en een debiet van 1.000 l/u. Het stomen is voor een deel nodig, om ook dieper gelegen afzettingen in de poriën van het gesteente te verwijderen. Op torenwanden en muren werd gebruik gemaakt van de vuilfrees, een roterende puntstraalsproeier met een toerental van 4.500 omw/min. Op traptreden en stoelrijen werd met de power sproeier gewerkt, die bij een gelijkblijvende breedte een tot 40% hogere schokdruk dan traditionele vlakke straalsproeiers produceert.

De zeer hardnekkige uitbloeiingen (sinters) werden met behulp van een straalpistool verwijderd. Hierbij worden fijnkorrelige hoogovenslakken met behulp van compressorlucht op de te reinigen steenoppervlakken aangebracht; door toevoer van water naar de sproeier werd stofontwikkeling grotendeels tegengegaan.

IJzeren balustrades en vensterroosters werden behoedzaam gereinigd met het droogijsstraalapparaat IB 7/40 – dit verwijdert roest en oppervlakverontreinigingen, zonder de patina en het oorspronkelijke karakter van de metaaloppervlakken te veranderen.

Voor veegwerk voor de hoofdingang en het groenonderhoud achter de stoelrijen van het openluchttheater werd de veegmachine voor gemeentereiniging MC 50 ingezet. Hierbij kunnen snel aanbouwsets worden verwisseld. Bovendien kan de machine ook voor winteronderhoud worden gebruikt.

Met de bouw van het openluchttheater Loreley werd in 1932 begonnen, de inwijding volgde zeven jaar later met het stuk "Wilhelm Tell". Eerst werd de arena vooral voor het uitvoering van klassieke theaterstukken gebruikt. Sinds 1976 geven gerenommeerde internationale rock- en popbands concerten in het openluchttheater; ook worden er festivals georganiseerd en worden opera's uitgevoerd. Het bouwwerk bevindt zich vlak bij de Loreley-rots midden in het Unesco-werelderfgoed Oberes Mittelrheintal.

Loreley
Loreley
Loreley