Stuwdam bij Matsudagawa

Vergankelijke kunst op Japanse stuwdam

In Japan heeft Kärcher in de zomer van 2008 voor de tweede maal geholpen bij het bouwen van een kunstwerk: In samenwerking met de kunstenaar Klaus Dauven ontstond op de Matsudagawa stuwdam in de buurt van de stad Ashikaga een verfijnde tekening – uitgevoerd met hogedrukreinigers.

Hierbij werd aan de dalzijde van het bouwwerk (over een lengte van 228 m en max. hoogte van 56 m) met een waterstraal een bloesemmotief uit de twaalf jaar oude vuillaag op de wand uitgewerkt. Door het contrast van een bewerkt ten opzichte van een onbewerkt oppervlak werden vervolgens vijf bloesems – „Hanazakari“ – zichtbaar, die ongeveer vijf jaar zichtbaar op het bouwwerk zullen blijven – daarna zullen er weer zoveel algen en mos op de wand zitten, dat er tussen het gereinigde en het nog vuile oppervlak geen verschil meer te zien is.

Het ontwerp op de damwand werd door een gespecialiseerd Japans bedrijf gedigitaliseerd en met behulp van lasertechnologie op de muur geprojecteerd. Voor de reinigingswerkzaamheden werden vier koudwater hogedrukreinigers HD 1050 B van Kärcher gebruikt. Met klimkabels en een servicelift konden samen met het Duitse bedrijf GSAR voor kabeltoegangstechniek alle plaatsen van de muur worden bereikt en de haast uitsluitend organische verontreinigingen worden verwijderd.

In 2007 had Klaus Dauven samen met Kärcher reeds het monumentale diermotief „Wild-Wechsel“ bij het Olefstuwmeer in Hellenthal/Eifel getekend. Klaus Dauven, die vooral buiten werkt, maakt sinds 2003 gebruik van hogedrukreinigers waarmee hij o.a. op tuinmuren, in tunnels en op brugpijlers tijdelijke tekeningen maakt. Hij verdiept zich daarbij intensief in de omgeving die hij als ondergrond gebruikt en maakt deze deel van het kunstwerk, zonder deze – zoals bij graffiti het geval is – permanent te veranderen.

Stuwdam bij Matsudagawa
Stuwdam bij Matsudagawa
Stuwdam bij Matsudagawa