Potemkin-trap

Potemkin-trappen in Odessa gereinigd

Kärcher heeft zich in de zomer van 2009 voor het eerst in Oekraïne ingezet voor een reinigingsproject. In Odessa werden de Potemkin-trappen met hogedrukreinigers van deels hardnekkige verontreinigingen ontdaan. Het betrof hier vooral emissieverontreiniging, duivenpoep, kauwgom (ca. 5.000 stuks!) en kaarsvet, verontreinigingen die zich op de granieten treden en de geasfalteerde bordessen hebben afgezet.

Het reinigingsteam is aan de bovenkant van de buitentrap begonnen om vervolgens trede voor trede naar beneden toe te werken. Daarbij werden twee warmwaterhogedrukreinigers van het type HDS 13/20 Eco 4-S met voor de oppervlakken veilige 40°-vlakke straalsproeiers gebruikt – zonder toevoeging van chemische middelen. Voor een gelijkmatige reiniging van de treden werden op de apparaten de T-Racers FR 30 en FR 50 aangesloten. Om te voorkomen dat het vuil zich over de trap verspreidde, werd dit direct met een stof-/waterzuigers NT 611 K verwijderd en continu afgevoerd.

De 142 m lange trap met 192 treden verbindt de oude stad met de haven. Deze lijkt door zijn perspectivische constructie nog langer: aan de onderkant is hij 21,7 m breed, naar boven toe loopt hij toe tot een breedte van 13,4 m. De trappen kregen wereldfaam door de belangrijke scène in de filmklassieker "Panzerkreuzer Potemkin" van Sergei Eisenstein uit 1925, waarnaar deze ook is vernoemd.