10 tips voor de grote lenteschoonmaak

Eindelijk laat de zon zich weer zien! Krijg jij ook zo’n energie boost van die eerste zonnestralen? Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken en je huis grondig onder handen te nemen. Met deze 10 tips voor de grote lenteschoonmaak voelt je huis binnen de kortste keren weer lekker fris aan!

1. Stof het hele huis af
Voor je de stofzuiger bovenhaalt, is het belangrijk om alles eerst goed af te stoffen. Sla hierbij geen enkele ruimte over en ga steeds van boven naar onderen te werk. Zo st art je bijvoorbeeld in elke kamer steeds met de bovenkant van de kasten of de raamkozijnen en werk je zo naar beneden.

2. Verplaats alles
Om er zeker van te zijn dat alle stof en ander vuil weg is, verplaats je ook best alle meubels zodat je makkelijk alle hoekjes van de kamer kan stofzuigen. Wie weet kan je de meubels zelfs een nieuw plekje in huis geven en zo voor een leuke verandering in je interieur zorgen.

3. Maak de keuken- en badkamerkastjes schoon
In de keuken stapelen vet en voedselresten zich razendsnel op. Geen wonder dat de keukenkastjes een broeihaard van bacteriën vormen. Kuis de kastjes uit en ga ook de buitenkant te lijf. Dit geldt ook voor badkamerkastjes, waarin vocht en vuil zich makkelijk kunnen nestelen.

4. Mest de diepvriezer uit
Onderwerp de diepvriezer aan een grondige inspectiebeurt en haal er oude voedingswaren uit. Indien mogelijk haal je hem best helemaal leeg. Laat hem een nachtje ontdooien. Nadien kan je hem grondig poetsen en hem weer vullen met lekkers voor de zomer.

5. Reinig de tapijten
Tapijten schoonmaken is erg belangrijk omdat ze heel wat stof vergaren. Kamp je daarnaast met hardnekkige vlekken die je er voor geen meter uit krijgt? Dankzij de handige tapijtreiniger van Kärcher klaar je de klus in een vingerknip.

6. Pak de gordijnen aan
Ook gordijnen dienen af en toe gewassen te worden. De grote lenteschoonmaak is hiervoor het ideale moment. Steek ze in de wasmachine of breng ze naar de droogkuis. Pasgewassen gordijnen zorgen voor een heerlijk frisse toets in huis.

7. Neem de parketvloeren onder handen
Om je parketvloer weer als nieuw te krijgen, is er meer nodig dan enkel stofzuigen. Gebruik een boenmachine om parket te polijsten. Voor een schitterend resultaat kan je ook wax of andere verzorgingsmiddelen gebruiken om de vloer tot in de puntjes te behandelen.

8. Geef je bed een grondige poetsbeurt
Af en toe je bed onder handen nemen is zeker geen overbodige luxe. Tijdens je slaap transpireer je en dringen zweet en bacteriën zich in je matras. De matrashoes in de wasmachine steken kan dus zeker geen kwaad. Vergeet hierbij ook zeker niet om de kussens een grondige schoonmaakbeurt te geven.

9. Ruim je kasten op
Gedaan met dikke winterjassen en –truien! Tijdens de grote lenteschoonmaak berg je alle proper gewassen winterkleren netjes op en haal je eindelijk je zomerkleren vanonder het stof. Hét perfecte moment om je kleerkast uit te pluizen en alles wat je niet meer draagt weg te geven of te verkopen.

10. Was de ramen
Gaan je tenen ook krullen bij het zien van alle vlekken en strepen op je ramen als de zon even binnen komt piepen? Dan komt de Kärcher Window Vac als geroepen! Dankzij dit handige apparaat krijg je zelfs de vuilste ramen proper en bekom je in een mum van tijd een stralend, vlekkeloos resultaat.