Vloerreiniging: Mechanische reiniging en desinfectie met de schrob-/zuigmachines

Voor de natte reiniging van harde en veerkrachtige vloerbedekkingens, worden schrobmachines gebruikt naast de manuele schoonmaakuitrusting. Deze machines kunnen in één doorgang de vloer met nat reinigen en het vuil water onmiddellijk weer opzuigen. Op deze manier wordt het werk niet alleen hygiënisch, maar ook efficiënt worden uitgevoerd.

BD_38_12_C_Healthcare_app_1_CI15_300 dpi (jpg).jpg
BD_80_100_W_healthcare_hospital_app_01_CI15_300 dpi (jpg).jpg

Voordelen van een mechanische reiniging

Het voordeel van een mechanische reiniging in vergelijking met een manuele is dat kiemen - bijvoorbeeld bij het opzuigen van het vuil water - permanent worden verwijderd en zich niet kunnen ophopen in een manueel reinigingsdoekje. Dit verlaagt het risico op herbesmetting.

Het risico op besmetting via de handen wordt ook verminderd dankzij deze contact-vrije reiniging. Het gebruik van reinigingsmachines verhoogt ook de efficiëntie: dankzij de grotere oppervlakteprestatie, kan er een groter oppervlak worden schoongemaakt in minder tijd.

Nog een extra voordeel: reinigingsmiddelen kunnen in exact de juiste hoeveelheid worden toegevoegd dankzij de doseersystemen.

Bovendien hebben de schrobmachines een veel hogere borsteldruk op het te reinigen oppervlak. Dit verhoogt ook nog eens de reinigingsprestaties in vergelijking met een mop.

 

 


Gebruik van reinigingsmiddelen - zuur of alkalisch?

Wij raden aan om af te wisselen tussen zure en alkalische schuimreinigingsmiddelen, zodat de micro-organismes zich niet kunnen aanpassen en geen weerstand kunnen ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor ontsmettingsmiddelen.

Bovendien gaan zuren de opbouw van anorganische afzettingen zoals kalk tegen. Hier is het gebruik van een alkalisch reinigingsmiddel niet voldoende. Organisch vervuiling wordt wél goed opgelost door alkalische reinigingsmiddelen. Dit is belangrijk, omdat afzettingen een zeer goede hechtingsbasis vormen voor bacteriën en virussen.

Wanneer u zure reinigingsmiddelen gebruikt, doet u er best aan om de tegelvoegen op voorhand nat te maken. Dit voorkomt dat de voegen het zuur absorberen en op die manier beschadigd worden. 

Abbildung 5.jpg

illu_scrubber_drier_sweeping_function_oth_3_CI15_300 dpi (jpg) crop.jpg

Een specifieke uitdaging: vloerbedekkingen met structuur

Vloerbedekkingen met structuur zijn moeilijker schoon te maken met manuele reinigingssystemen zoals brede vloerwissers met mopovertrekken. Het  probleem is dat het vuil en de resten van de reinigings-en onderhoudsproducten door de structuur kunnen worden weggeveegd. Enerzijds zien deze resten er niet aantrekkelijk uit en anderzijds bieden ze de perfecte voedingsbodem voor bacteriën.

Dit probleem kan echter vermeden worden door schrobmachines te gebruiken met walsborsteltechnologie, aangezien zij zachte borstels gebruiken om diep in de structuur te reiken en op die manier het vuil op te lossen om het vervolgens op te zuigen. Nog een ander voordeel van de walsborstels is dat ook grotere vuilpartikels kunnen worden opgeveegd en hierdoor de extra stap van het voorvegen overbodig wordt.

Reiniging en desinfectie volgens HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point)

Vooral in hygiëne-gevoelige zones zoals ziekenhuizen en keukens, moet de the premises en het bestaande materiaal goed schoon worden gehouden door een zorgvuldige reiniging of, indien nodig, een desinfectie. Aangezien de verschillende zones en toestellen verschillende reinigingsintervals hebben, moet er een duidelijk reinigingsplan worden opgesteld en zichtbaar worden opgehangen in de respectievelijke zones die moeten gereinigd worden. Dit plan moet in detail weergeven:

  • wat (uitrusting, oppervlakken, vloeren),
  • wanneer (na gebruik, dagelijks, wekelijks),
  • waarmee (reinigingsmiddel en dosering)
  • en door wie (verantwoordelijke werknemer)

er moet worden gereinigd.

Voltooide werkzaamheden moeten nauwkeurig worden geregistreerd en door middel van een handtekening op een begrijpelijke manier worden gedocumenteerd om controle mogelijk te maken. Er moet hier worden opgemerkt dat reiniging en desinfectie twee verschillende processen zijn. Het doel van de reiniging is het verwijderen van verontreiniging, d.w.z. alle ongewenste stoffen, waaronder productresten, micro-organismen en resten van reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Het is bewezen dat een grondige reiniging meer dan 90% van de micro-organismen en ziektekiemen van oppervlakken verwijdert. 

Desinfectie daarentegen omvat chemische en fysische processen die tot doel hebben micro-organismen te doden tot een niveau dat niet schadelijk is voor de gezondheid en de kwaliteit van het voedsel niet aantast.

B_200_R_retail_mall_Milaneo_app_1_CI15_300 dpi (jpg).jpg