Oplossingen voor de bouwindustrie

concrete

BETONRENOVATIE, -SNIJDEN EN -VERWIJDERING MET ULTRA-HOGEDRUK

Beton is een zeer duurzaam, universeel en veelzijdig materiaal. Sterke slijtage, milieu-effecten en een verkeerde behandeling leiden regelmatig tot schade aan betonconstructies. Voor betonrenovatie zijn de WOMA ultrahogedrukunits en waterstraalgereedschappen de meest effectieve en kostenefficiënte oplossing.

concrete2

Betonrenovatie met ultra-hogedruk (Hydro-sloop).

Het hoofddoel van elke hydro-sloop is om beschadigde gebieden te verwijderen zonder het omringende materiaal of de stalen verstevigingen te beschadigen. In tegenstelling tot een pneumatische hamer, waarvan de krachtaangrijping diep in de verbinding gaat en ver in het gebouw wordt overgebracht, zijn de WOMA ultrahogedruk waterstraaloplossingen zeer lokaal en gericht op de te behandelen plaats. Dit betekent dat er nauwelijks constructiegeluid wordt overgedragen op de constructie en dat zo de vorming van spanningsscheuren wordt vermeden.

De staalbewapening wordt niet gesneden of beschadigd - dankzij de selectiviteit van de waterkracht. Dit heeft ook een positief effect bij het verwijderen van onstabiele lagen,  aangezien zwakke punten zoals plaatselijke scheuren automatisch worden uitgewassen tijdens de behandeling.

Vooral gewapend beton is een probleem omdat de staalbewapening in de loop van de tijd begint te roesten. De hoofdoorzaak hiervan is de carbonatatie van het beton, een chemische reactie waarbij het effect van water en lucht de pH van het beton verlaagt tot 10 of minder. Dit verlies van de beschermende alkali-omgeving zorgt voor corrosie inde bewapening, wat ernstige schade aan het gewapend beton veroorzaakt. Als dit proces zichtbaar wordt door scheuren of versplintering van het beton, is renovatie onvermijdelijk voor het behoud van de statische belastbaarheid van de constructie. Hierbij wordt de staalbewapening in het getroffen gebied blootgelegd, zodat een gericht herstel van de corrosiebescherming kan plaatsvinden.