PVC en linoleum schoonmaken

PVC en linoleum zijn al heel lang bijzonder populaire vloerbedekkingen. Na een periode van teruglopende populariteit zijn ze inmiddels als designvloerbedekking weer helemaal in. In principe is dit type vloerafwerking heel eenvoudig te onderhouden maar er zijn toch een aantal zaken waar u moet op letten bij de reiniging ervan.

Nettoyage du PVC et du linoléum avec les conseils de Kärcher

Elastische vloerbedekking op de juiste manier reinigen

Er bestaan veel soorten elastische vloerbedekkingen en op het eerste gezicht verschillen de materialen niet veel van elkaar. De drie meest gebruikte zijn PVC, linoleum en elastomeer-vloerbedekking. De reiniging van deze vloerbedekkingen is in principe hetzelfde, maar er zijn wel verschillen met betrekking tot het gebruik van de verschillende reinigingsmiddelen.

Nettoyage des sols en PVC avec les conseils de Kärcher

PVC-vloeren

PVC bestaat uit polyvinylchloride en is verkrijgbaar in stroken, tegels of als kliktegels. Het materiaal geldt als bijzonder sterk en is bestand tegen sterke alkaliën en mechanische belasting. Daarentegen kunnen zuurhoudende reinigingsmiddelen de kleuren aantasten. Ook moet men voorzichtig zijn met organische oplosmiddelen. Soortgelijke stoffen zoals schoensmeer, roet, strepen van viltstiften enz. kunnen in de vloerbedekking trekken, dit proces wordt ook wel migratie genoemd. PVC is gevoelig voor gloeiende sigaretten en vonken.

Nettoyage du linoléum avec les conseils de Kärcher

Linoleum

Linoleum wordt gezien als het milieubewuste alternatief voor PVC-vloeren, omdat het materiaal wordt vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, kurk- of houtmeel en natuurlijke harsen. De vloerbedekking geleidt warmte maar heel langzaam en wordt daarom als voetwarm gezien. In tegenstelling tot PVC is linoleum gevoelig voor sterke alkalische reinigers (pH-waarde >10) en mechanische belasting. Daardoor kan het relatief goed tegen organische oplosmiddelen en gloeiende sigaretten. Linoleum beschikt over vochtregulerende eigenschappen maar is gevoelig voor te veel vocht. 

Nettoyage des revêtements de sol en élastomère avec les conseils de Kärcher

Elastomeer-vloerbedekking en rubberen vloerbedekking

Elastomeer-vloerbedekking wordt zelden gebruikt in privéruimtes, maar wel vaak in gemeenschappelijk ruimtes zoals trappenhuizen en bijkeukens. De vloerbedekking is zeer sterk maar kan niet goed tegen sterk alkalische reinigingsmiddelen (pH-waarde >10). Zuurhoudende reinigingsmiddelen kunnen kleurveranderingen veroorzaken, maar rubberen vloerbedekkingen zijn relatief ongevoelig voor gloeiende sigaretten of vonken.


Vloerbedekking herkennen met de papercliptest

Als u niet zeker weet met welk materiaal u te maken hebt, kunt u de zogenaamde papercliptest uitvoeren. Eerst zoekt u een onopvallende plek in de ruimte. Dan verhit u de punt van een gebogen metalen paperclip gedurende ca. 5 seconden met een aansteker. Druk de hete metalen punt gedurende ca. 3 seconden in de vloerbedekking en trek hem dan weer terug. Nu is het mogelijk om op basis van het ontstane gaatje, de manier van indringen en de geur te bepalen om welke vloerbedekking het hier gaat. 

Conseils de Kärcher : test du trombone pour le PVC et le linoléum

PVC-vloeren

  • De hete paperclip dringt relatief eenvoudig in het materiaal.
  • PVC-vloeren smelten aan de oppervlakte.
  • Er ontstaat een gaatje met een verdikking.
  • Als het heet is, kunnen er draden ontstaan.
  • De resten op de paperclip veroorzaken roet bij het verbranden.
  • Het ruikt scherp.

Linoleum

  • De hete paperclip dringt relatief eenvoudig in de vloerbedekking.
  • Linoleum smelt niet aan de oppervlakte.
  • Er ontstaat een zwarte verkleuring zonder verdikking aan de oppervlakte.
  • Het ruikt naar verbrand hout of lijnolie.

Elastomeer-vloerbedekking (rubberen vloerbedekking)

  • De hete paperclip dringt bijna niet door in de vloerbedekking.
  • De elastomeer-vloerbedekking smelt niet aan de oppervlakte.
  • Er ontstaat een klein gaatje zonder verdikking.
  • Het geeft de typische geur van verbrand rubber.

Nettoyer le PVC et le linoléum à l'aide d'une serpillère Kärcher

Propere vloeren in 2 stappen

De meest voorkomende reinigingsmethode is een combinatie van stofzuigen en nat dweilen. In de eerste stap wordt los vuil zoals stof en haren met een gewone stofzuiger weggehaald. Vervolgens wordt de vloer met een vloerwisser of een mop nat afgenomen. Idealiter wordt de mop regelmatig uitgewrongen met een wringer zodat direct contact met het vuil zoveel mogelijk wordt vermeden. Eerst moeten de randen van de hele ruimte worden schoongemaakt waarna vanaf de verste hoek in gelijkmatige banen naar de deur toe wordt gewerkt.

Na een beetje oefening kan met deze handmatige methode zeer snel worden schoongemaakt, maar er "kleven" ook enkele nadelen aan: hardnekkige verontreinigingen moeten extra bewerkt worden om ze weg te krijgen. De meeste vloerwissers gebruiken bij het reinigen redelijk veel water, zodat het vrij lang duurt voordat de vloer weer droog is. Schoonmaken met een robotstofzuiger is veel handiger en vereist minder water. Vooral handig zijn modellen die in verschillende modi kunnen reinigen: nat, droog of gecombineerd - nat en droog.


Sneller reinigen met een elektrische Floor Cleaner

Een modern alternatief zijn elektrische Floor Cleaners zoals de apparaten uit de Kärcher FC-serie. De microvezel reinigingsrollen draaien met 500 omwentelingen per minuut en verwijderen moeiteloos zelfs het hardnekkigste vuil. Dat is zeker een groot voordeel bij oppervlakken in moderne PVC en designvloerbedekking met een structuur. Het vuile water wordt opgevangen in een aparte tank, zodat er altijd met proper water wordt gewist.

Nettoyer plus rapidement avec les nettoyeurs de sols de Kärcher

Voor PVC-vloeren, linoleum en elastomeer-vloerbedekking kan gebruik worden gemaakt van een universeel reinigingsmiddel. Omdat het apparaat slechts weinig water nodig heeft, is slechts een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel voldoende. Bij vloerbedekkingen met structuur wordt aangeraden om de vloeren eenmaal in de lengte en dan nog een keer in de breedte te reinigen, zodat ook de diepere delen van de oppervlaktestructuur worden bereikt. Bij vloerbedekkingen met houtnerf moet u altijd in de richting van de nerf werken.


Nettoyage du PVC avec un nettoyeur vapeur

Hygiënisch reinigen met de stoomreiniger

Als alternatief voor de handmatige vloerwisser kan ook een stoomreiniger worden gebruikt. Stoomreinigers produceren hete stoom en werken daardoor bijzonder hygiënisch. Dankzij de hoge temperaturen worden 99,99% van de bacteriën en virussen verwijderd, geheel zonder chemische reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn stoomreinigers ook bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en gezinnen met kleine kinderen, die op de vloer niet in aanraking mogen komen met agressieve schoonmaakmiddelen. Omdat de stoomproductie het water demineraliseert, laat de stoom na het reinigen ook geen kalkresten of strepen achter. Door de warmte van de stoom droogt de vloer vlot en kan hij sneller weer worden belopen.

Voor de reiniging van vloeren worden gepaste overtrekken voor het vloermondstuk gebruikt. Beweeg het vloermondstuk na de stoomafgifte vlot in overlappende banen heen en weer. Voeg slechts zoveel stoom toe als nodig is om het vuil los te maken. Bij vloeren met structuur wordt aangeraden kruiselings te wissen om de diepe gedeeltes van de structuur schoon te krijgen. De verontreinigde overtrekken moeten regelmatig worden vervangen.

Veelvoorkomend vuil op PVC-vloeren en linoleum verwijderen

Oude lagen van onderhoudsproduct

Als gedurende langere tijd met te veel reinigingsmiddel nat gewist werd, kunnen er laagjes zijn gevormd. In deze laagjes verzamelen zich in de loop der tijd vuildeeltjes, waardoor de vloer er minder mooi uit gaat zien. De beste manier om de door het wissen ontstane laagjes te verwijderen is met een Floor Cleaner en heet water (maximaal 60 °C). Beweeg daarvoor meerdere malen zowel in de lengte als in de breedte over de vlakken zonder daarbij reinigingsmiddel te gebruiken. Herhaal dit net zolang tot er in de vuilwatertank geen schuim meer ontstaat.

Schoonmaak na bouwactiviteiten

Als u een kamer geschilderd of gerenoveerd hebt, is het belangrijk dat het achtergebleven vuil wordt verwijderd. In de bouwfase worden vaak potloodstrepen gebruikt als leidraad, deze kunnen eenvoudig worden verwijderd met een gummetje. Verfvlekken na het schilderen kunnen worden verwijderd met een houten wig of met warm water en een zachte, niet-schurende spons. Lakspetters of lijmresten kunnen op linoleum en elastomeer worden verwijderd met een oplosmiddel zoals een universele vlekverwijderaar, PVC kan hier soms slecht op reageren, dit moet dan eerst op een onopvallende plek worden uitgeprobeerd.

Conseil de Kärcher : éliminer les migrations sur le PVC

Ingetrokken vlekken verwijderen

Vooral bij PVC-vloeren, maar ook bij de andere soorten vloeren, kan het gebeuren dat er stoffen zoals schoensmeer, viltstift of voedingsmiddelenkleuren in de vloerbedekking trekken. Als het proces nog niet te lang gaande is, kan de vlek voorzichtig worden verwijderd met een oplosmiddel zoals een universele vlekverwijderaar. Als huismiddeltje om te bleken is een 3%-oplossing van waterstofperoxide geschikt. In veel gevallen is het verwijderen van de ingetrokken verontreiniging niet meer mogelijk.

Conseil de Kärcher : éliminer les taches de cire sur le PVC

Kaarsvet verwijderen

Verschillende vlekken kunnen de vloerbedekking er lelijk laten uitzien en moeten dan ook afzonderlijk worden behandeld. Kaarsvet kan worden gesmolten en met een keukendoek worden verwijderd. Dat lukt het beste door er warm water op te gieten, of door een föhn of stoomreiniger te gebruiken. Let op: PVC is warmtegevoelig, daarom moet het eerst op een onopvallende plaats worden getest.

Geschikte producten voor PVC en linoleum

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in :