Heb je een mooie weelderige tuin, of ben je van plan om er eentje aan te leggen? Dan leer je best zo snel mogelijk de basisregels om bloemen en planten water te geven. Want te weinig water zorgt voor uitdroging, maar ook met te veel water doe je meer kwaad dan goed. Volg onze besproeiingsregels om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je mooie tuin!


Hoeveel water moet je geven?

Wanneer het aankomt op regelmaat kan je beter 1 à 2 keer per week water geven in plaats van elke dag een beetje. Dagelijks een beetje water geven zorgt er enkel voor dat de bovenste grondlaag nat wordt – en dat is net het oppervlak waar het water snel verdampt door de zon. Het zijn net de wortels die diep in de grond zitten die nood hebben aan water. Bovendien zorgt te weinig water voor het ontwikkelen van oppervlakkige (onnodige) wortels, waardoor je planten dubbel zo hard zullen lijden tijdens droge periodes.


Wanneer geef je het best water?
Een groot deel van het jaar hoef je de planten en bloemen in de tuin geen water te geven, omdat de grond vanzelf over voldoende water zal beschikken. In de lente en zomer daarentegen is het wel nodig en dit om droogte te voorkomen. In de zomermaanden, wanneer de dagen langer zijn, is het beter om ‘s avonds water te geven. De wortels van de planten hebben dan genoeg tijd om het water op te nemen voor het door de zon verdampt. Daarom vermijd je ook best om water te geven in de brandende zon.



Hoe geef je het best water aan je planten?

Als je je bloemen en planten water geeft, pas je best op dat je de bladeren niet te nat maakt. Natte bladeren lopen immers meer kans om ziek te worden. Bovendien lopen natte bladeren het risico om overdag te verbranden door de zon. Zorg er dus voor dat je vooral de grond, waar de wortels in zitten, te besproeien, en niet de hele plant zelf.


En wat met sproeiers?
Sproeiers zijn handig omdat je zelf niets hoeft te doen. Dankzij de automatische Kärcher Watertimer loop je bovendien niet het risico om je planten en bloemen te vergeten, en kan je zelfs zonder zorgen op vakantie vertrekken. Gebruik je sproeiers, zorg er dan wel voor dat ze lang genoeg hun werk doen. Dat zorgt er niet alleen voor dat het water de kans krijgt om diep in de bodem door te dringen, de grond zal het water ook beter vasthouden. Hierdoor kunnen de wortels zich beter ontwikkelen. Maar opgelet, te veel water is ook niet goed. Als de grond helemaal verzadigd is, dan kunnen je planten verstikken of te kampen krijgen met ziektes of schimmels.

Water timer