Oppervlaktereiniging ter bescherming tegen contactinfecties

De reiniging van oppervlakten is niet alleen esthetisch, bijvoorbeeld het verwijderen van zichtbaar vuil, maar in de eerste plaats naar hygiëne en veiligheid. Het overdragen van ziektes wordt verhinderd. Dit is vooral belangrijk in openbare ruimtes, maar ook in kantoren, met andere woorden, waar mensen elkaar regelmatig ontmoeten.

 

Oberflächenreinigung

Methode voor hygiënische reiniging

Regelmatig oppervlaktes reinigen is bijzonder belangrijk, niet alleen om vuil te verwijderen maar ook om contactbesmetting te voorkomen. Om de gebruiker zelf te beschermen, is het altijd belangrijk aandacht te besteden aan persoonlijke beschermingsmiddelen en handschoenen te dragen.

 Een belangrijk punt bij oppervlaktereiniging is dat de reinigingsdoeken voldoende vaak wordt vervangen, dit wilt zeggen dat ze worden verwisseld en niet opnieuw in het schone water worden gedompeld. Dit voorkomt besmetting. Er zijn verschillende methodes om hygiënisch te reinigen. In principe is het mogelijk om te werken met voor geconditioneerde reinigingsdoeken. De kleurcodering van het reinigingsproces moet strikt worden nageleefd om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

Hygienische Reinigung mit der Wechseltuchmethode

De doek-wissel methode -Verhoogde kwaliteit en productiviteit

Om de overdracht van ziektekiemen binnen een schoonmaakruimte, bijvoorbeeld van het ene toilet naar het andere, te voorkomen, moeten de doeken voor elk nieuw te reinigen object worden vervangen. Dit is bijvoorbeeld ook relevant bij het schoonmaken van verschillende kamers - of dit nu in kantoren of ziekenhuizen is. Elke kamer moet worden schoongemaakt met een nieuwe doek om kruisbesmetting te voorkomen.

De 16-kanten methode

Voor een hygiënische benadering van oppervlaktereiniging wordt de doekvouwmethode aanbevolen in combinatie met een gebruiksklaar reinigingsmiddel. De methode komt oorspronkelijk uit de zorg-schoonmaak. De clou: het schoonmaakdoekje wordt 4 keer dubbelgevouwen, zodat er in totaal 16 kanten ontstaan. Nu kan elk oppervlak worden behandeld met een ongebruikte kant, die steeds wordt bevochtigd met reinigingsmiddel. Zodra u elke zijde van de doek heeft gebruikt, gooit u deze weg en vervangt u deze door een nieuwe.

Hygienische Oberflächenreinigung mit der Tuchfaltmethode
Hygienische Oberflächenreinigung mit dem Vier-Farben-System

Het vier kleuren systeem

Voor een veilige en hygiënische reiniging is er een kleurcodesysteem. Elk te reinigen gebied krijgt een eigen kleur die gemakkelijk van elkaar te onderscheiden is: rood, groen, blauw en geel.

Rood: voor het toilet, urinoir en de tegels in de omgeving.

Geel: voor het sanitair zoals wastafels, tegels, planken, kranen, spiegels, douchecabines en badkuipen.

Blauw: meubels zoals bureaus, kasten, stoelen, planken, radiatoren, deuren, etc.

Groen: speciale gebieden b.v. reiniging en desinfectie in de verzorgingsruimte (verpleegbedden), operatiekamer of keuken.

Dit voorkomt dat een doek die eerder is gebruikt om een toilet schoon te maken, wordt gebruikt om een bureau af te stoffen en zo ziektekiemen over te dragen. Emmers en doeken zijn verkrijgbaar in de desbetreffende kleuren.