Duurzaamheid bij Kärcher

Het concept van duurzaamheid is diep verankerd in het familiebedrijf van Kärcher. We nemen verantwoordelijkheid voor het milieu, onze producten, de toeleveringsketen, het bedrijf, de samenleving en onze medewerkers. Omdat we geloven dat we op deze manier een verschil kunnen maken voor de samenleving waarin we leven. Be the difference!

Wij nemen onze verantwoordelijkheid

Bij onze activiteiten staat mensgerichte bedrijfsontwikkeling centraal. We willen waarden uitdragen - voor onze klanten, onze medewerkers en het bedrijf. De reden hierachter is onze duidelijke inzet voor onze sociale verantwoordelijkheid om een ​​goede corporate citizen te zijn. En we nemen deze verantwoordelijkheid in het bedrijf uiterst serieus en dit op alle vlakken. Enerzijds met het voortbestaan ​​van ons bedrijf door middel van succesvolle producten en een eerlijk en betrouwbaar partnership met onze klanten, medewerkers en leveranciers. Anderzijds door aantrekkelijke arbeidsomstandigheden te creëren, de ecologische voetafdruk van onze bedrijfsactiviteiten te verkleinen en efficiënt gebruik te maken van hulpbronnen.

Op basis van de merkclaim hebben we het motto "Be the Difference" bedacht voor onze communicatie over duurzaamheid. Dit komt omdat we het verschil willen maken - en de maatstaf willen zijn in onze branche. Om dat te bereiken hebben we tot 2025 duidelijke doelstellingen geformuleerd: sinds 2021 werken alle Kärcher fabrieken wereldwijd op groene elektriciteit voor productie. In onze producten en productverpakkingen richten we ons steeds meer op het verminderen van plastic en het gebruik van duurzame grondstoffen. We maken duurzaamheid een integraal onderdeel van de hele toeleveringsketen.


Werkterreinen van onze duurzaamheidsstrategie


Cultuursponsoring

In de duurzaamheidsstrategie 2025 stelt Kärcher zich tot doel om haar maatschappelijke betrokkenheid te concentreren op het thema waardebehoud. Op dit gebied is  cultuursponsoring al jaren succesvol. Hier zetten wij ons kosteloos in voor het behoud van historische monumenten en gebouwen.

Sinds 1980 hebben we wereldwijd meer dan 150 monumenten gerestaureerd. Naast de zuilengalerijen van het Sint-Pietersplein in Rome, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de meer dan 3.300 jaar oude Kolossen van Memnon in Luxor in Opper-Egypte en de presidentiële hoofden op Mount Rushmore, omvat dit ook de Kathedraal in Aken en de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn.

Het verwijderen van biologische aangroei of zwarte korsten draagt ​​bij aan de levensduur van de monumenten en helpt restaurateurs om schade te identificeren en te herstellen. De projecten hebben een gemiddelde doorlooptijd van twee jaar en worden altijd nauw afgestemd met de eigenaars, bewaarders, restaurateurs en kunsthistorici.

Feiten en cijfers

Waar er doelstellingen zijn, moeten successen meetbaar zijn. Dat geldt ook voor duurzaamheid, want een bedrijf niet enkel beloftes maken. We moeten de doelstellingen van de strategie volgen en onze prestaties op het gebied van duurzaamheid voortdurend monitoren.

Sinds 2014 leggen we de uitvoering van onze duurzaamheidsdoelstellingen consistent, uniform en volledig digitaal vast op alle productie- en logistieke locaties wereldwijd. Zo evalueren we bijvoorbeeld de CO₂-uitstoot, het water- en energieverbruik en analyseren we de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingsmaterialen.

Ook bewaken we de eisen van milieuwetgeving en -normen, zoals de ISO 14001-norm, op gestandaardiseerde en volledig digitale wijze. In totaal houden we ons dan ook aan meer dan 10.000 voorschriften en verplichtingen.

Bij het rapporteren over onze kerncijfers volgen we de richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI).


Awards


Duurzaam. Vanaf het begin.

Verantwoordelijkheid nemen - dat was vanaf het begin een essentieel onderdeel van de bedrijfscultuur bij Kärcher. Alfred Kärcher en zijn vrouw lieten zich leiden door het inzicht dat duurzaam economisch succes alleen mogelijk is door rekening te houden met sociale kwesties.

In 1939, toen het beginnende bedrijf naar Winnenden verhuisde, bouwde Alfred Kärcher zijn eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie op het bedrijfsterrein. In 1940 richtte hij de Alfred Kärcher-stichting voor werknemers in nood op, dat van 1943 tot 1948 speelgoed produceerde om als kerstcadeau aan de kinderen van de werknemers te geven.

Hierop volgde nog tal van andere mijlpalen, waaronder het eerste grootschalige schoonmaakproject van het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de ingebruikname van de eigen fotovoltaïsche systemen van het bedrijf op het bedrijfsterrein, de publicatie van de Kärcher-gedragscode, onderzoeksprojecten voor energie-efficiënte productie, de introductie van een wereldwijd energiebeheersysteem en de eerste productonderdelen van gerecycled plastic in serieproductie.

Alfred et Irene Kärcher

Initiatief en synergie