Reinigingsexpertise voor onze klanten.

Schone processen, schone industrie – Reinigingsexpertise voor onze klanten.

Naast de klassieke reinigingstaken is industriële reiniging van groot belang voor het optimaliseren van productie- en logistieke processen.

Industriële reiniging van Kärcher - referenties

 

 

 

Ervaring in verschillende branches


Kärcher bedient vele klanten in de industrie in een grote verscheidenheid aan branches. De jaaromzet in deze sector bedraagt meer dan 300 miljoen euro. Bettina Biebl, Vice President Global Sales Management Professional, vertelt: “Hoe vaak we niet te horen krijgen: Oh, doet Kärcher dat ook? Dat is voor ons de aanleiding geweest om ons adviesprogramma en maatwerkoplossingen nog meer bekendheid te geven.” Wanneer we naar de voorbeeldprojecten kijken, wordt al snel duidelijk dat investeringen in reinigingstechniek zich zeer snel terugverdienen.

 

Waardebehoud omhoog, productiestilstand omlaag

Zo was er in een textielbedrijf in Azië het probleem dat het gebruikte snijgereedschap om de 4 maanden moest worden vervangen. Kostenpost: 100.000 euro. Door de installatie van een afzuigsysteem, dat de fijne textielvezels van het mes verwijdert, kon de vervangingstermijn met 1 maand verlengd worden. “We boeken vergelijkbare successen met afzuiginstallaties in de levensmiddelenindustrie”, vervolgt Biebl. “IJsverpakkingen die niet door de productielijn worden gevuld, zorgen bijvoorbeeld vaak voor een productiestop.” In de industrie draagt de reinigingstechniek eraan bij dat processen netjes en schoon verlopen. De reden: de vastgelopen verpakkingen moeten eerst worden verwijderd. Een afzuiginstallatie zuigt ze daarentegen automatisch weg, zodat de productie soepel verloopt.

Kompetenzbroschüre_Industrie_Bitburg
Kompetenzbroschüre_Industrie_Backery

 

 

 

Meer veiligheid voor medewerkers


Voor de drankindustrie werd een oplossing ontwikkeld die de veiligheid tijdens het
werken vergroot. Hier was het probleem dat losse etiketten vaak in de machine
terechtkomen en voor stilstand zorgen. Met de hand verwijderen brengt een groot
risico op letsel voor het personeel met zich mee. Wanneer een afzuigsysteem wordt
geïnstalleerd, verloopt het wegzuigen van losgeraakte etiketten machinaal.

 

Sneller reinigen, meer produceren


“Ongeacht de branche, het resultaat is altijd hetzelfde. Wanneer processen en techniek kritisch tegen het licht worden gehouden, zijn er mogelijkheden voor verbetering. En de 'return on investment' is heel snel bereikt”, stelt Biebl. Of het nu gaat om een industriële bakkerij die door een oplossing voor het reinigen van de banden de reinigingstijd kan verkorten en langer kan produceren, of om een chemieconcern dat de duur van een inwendige tankreiniging terugbrengt van max. 4 dagen naar 4 uur: het loont om 'out of the box’ te denken – altijd. 

MET KLANTEN IN GESPREK.

 

Elk onderdeel van het bedrijf heeft te maken met andere uitdagingen. Alfred Weber (werkplaatschef Zentralwerkstatt BMW Group), Thomas Lauer (directie Bitburger-Gruppe), Stefan Huber (inkoop Hoffmann Group) en Dietmar Favorat (Global Advanced Technology Daimler Truck AG) vertellen hoe we die samen hebben overwonnen.

 

 

Alfred Weber, werkplaatschef van de Zentral- werkstatt bij BMW Group Werk München

 

 

 

 

 

« IK WAS VERRAST DAT KÄRCHER OOK DROOGIJSSTRALERS HEEFT. »

Een gesprek met Alfred Weber, werkplaatschef van de Zentralwerkstatt bij BMW Group Werk München, die nood heeft aan minder verspilling en een partner die altijd klaar staat.

U bent werkplaatschef van de centrale werkplaats bij de BMW-fabriek in München. Welke taken vallen onder uw verantwoorde- lijkheid en wat zijn de grootste uitdagingen in uw werk?

Bij ons worden puntlastangen, grijpers en lijmapparatuur van robots gereinigd. Daarnaast hebben wij zelf draai- en freesmachines voor verspanende bewerkingen en 3D-printers. Voordat we een stuk gereedschap kunnen repareren, moet het worden gereinigd. Bij lichte verontreinigingen doen we dat met mechanische hulpmiddelen, maar in veel gevallen maken we gebruik van droogijsstralen. De grootste uitdaging voor ons is dat we nooit weten wanneer welk gereedschap voor reparatie binnenkomt en in welke staat het is. Daardoor kunnen we onze werkzaamheden voor 90 procent niet plannen – en dan
hebben we het per werktuigcategorie over zo'n 700 stuks die in omloop zijn.

Wat is voor u belangrijk in de samenwerking met uw leveranciers?

Het is voor mij heel belangrijk hoe een zakenpartner tegenover mij zit. Gaan ze op mijn wensen in, komen ze als dat nodig is met suggesties voor verbeteringen, geven ze eerlijk antwoord op kritische vragen? We weten allemaal dat het geen hapklare brokken zijn en dat er voor elke oplossing pro's en contra's zijn. Daar wil ik openlijk met mijn leverancier over kunnen sparren. En ook belangrijk, afspraak is afspraak – een
afspraak afzeggen of laten weten dat je in de file staat, is geen probleem. Maar iemand zonder bericht laten wachten, vind ik niet kunnen.

U hebt met Kärcher het reinigen van puntlastangen geoptimaliseerd. Waar zat het probleem in de vorige werkwijze en hoe heeft de nieuwe oplossing u verder gebracht?

Omdat we voor het reinigen van puntlastangen en ander gereedschap droogijs moeten gebruiken, hebben we een tijdje geleden een straalcabine en droogijsstraalmachine aangeschaft. Om altijd klaar te staan, werd het droogijs wekelijks geleverd. Maar soms hadden we helemaal geen reinigingsklussen en verdampte het ijs. Of we hadden zo veel werk dat we er niet mee toe kwamen. Dat bracht hoge kosten met zich mee en was tijdrovend qua logistiek, maar zo ging het nu eenmaal bij droogijsstralen. Met het droogijsstraalapparaat van Kärcher is dat probleem opgelost, want de machine produceert het droogijs op het moment dat je het nodig hebt. We staan nu dus echt altijd klaar.

Gebruikt u ook andere Kärcher-producten en zo ja, welke?

Jazeker, bij een vervolgafspraak kwamen industriezuigers ter sprake. Eenmaal per week worden onze freesmachines gereinigd.
Ook de spanen worden er dan uitgezogen. De technicus liet me de zuigers zien die ik nog kende onder de naam Ringler – en dat
was precies wat we nodig hadden.

Wat maakt ons bedrijf nu zo bijzonder voor u?

Ik ken Kärcher al vanaf dat ik een klein jongetje was, van de hogedrukreinigers natuurlijk. Het is een gerenommeerd bedrijf met een zeer goede reputatie. Eerlijk gezegd was ik verrast dat Kärcher ook droogijsstraalapparaten maakt. Het aanbod is duidelijk veel breder dan ik dacht.

Als u nog een wens zou mogen doen: wat moet(en) de volgende innovatie(s) van Kärcher zijn?

Dat is niet zo moeilijk: een L2P-droogijsreiniger met meer vermogen (L2P = Liquid to Pellet). Met meer vermogen zouden we het apparaat voor alle klussen kunnen gebruiken, ook voor het reinigen van lijmapparatuur bijvoorbeeld. Ik denk dat dat de sleutel is om L2P op grote schaal aan industriële klanten te verkopen.

Thomas Lauer, hoofd Techniek / Productie / Milieu Bitburger-Gruppe

 

 

 

 

« Als brouwerij besteden we veel aandacht aan de schoonmaak en hygiëne. »

Een gesprek met Thomas Lauer, hoofd Techniek/Productie/Milieu Bitburger-Gruppe, over reinigingstechniek en familiebedrijven

Bitburger is een familiebedrijf, evenals Kärcher. Wat kenmerkt volgens u familie- bedrijven?

Familiebedrijven denken in generaties en niet in kwartaalrapportages, wat voor een andere bedrijfscultuur zorgt. Zo is duurzaamheid bij ons geen moderne slogan, en gaat het daarbij niet alleen om het klimaat en om milieubescherming.

De bedrijfsleiding is in handen van de zevende generatie van de
familie. Dat resulteert in een heel andere relatie met het bedrijf; die hebben aandeelhouders in een NV niet.

Welke rol speelt reinigingstechniek in de drankindustrie? Waar liggen de grootste uitdagingen?

Consumenten beseffen vaak niet hoeveel tijd en werk wij als brouwerij steken in thema's als schoon en hygiënisch. Voor het weekend reinigen we bijvoorbeeld de afvulinstallatie in 2 ploegendiensten. Het reinigingsplan maakt deel uit van de productieplanning.

Reinigingstechniek is dus heel belangrijk voor ons, want die bepaalt uiteindelijk of ons product in perfecte staat bij de consument aankomt.

Waar let u op bij het kiezen van oplossingen op het gebied van reinigingstechniek?

Om te beginnen hebben we betrouwbare, effectieve en milieuvriendelijke oplossingen nodig. Daarnaast spelen de kosten en wat het ons oplevert een rol, want we moeten natuurlijk wel kostenefficiënt werken. Neem nu het voorbeeld van de flessenwasmachine voor statiegeldflessen. Samen met onze leverancier voor reinigingstechniek bepalen we de behandeltijden, temperaturen en andere factoren zodat het reinigingsproces optimaal verloopt en het gewenste effect wordt bereikt. Als het gaat om reinigingsmiddelen, werken we samen met fabrikanten die producten ontwikkelen die zijn afgestemd op onze eisen. Zo hebben we bijvoorbeeld loog nodig met additieven met een goede reinigende werking, maar zonder veel schuimvorming. Boven op die specifieke zaken komt natuurlijk de dagelijkse schoonmaak van de productieomgeving. We hechten veel belang aan oplossingen die het werk van onze medewerkers zo comfortabel mogelijk maken.

U maakt ook gebruik van reinigingstechniek van Kärcher. Waarom heeft u daarvoor gekozen?

We zijn al lang klant bij Kärcher omdat de kwaliteit en de lokale servicepartner ons goed bevallen. De producten zijn door het hele bedrijf heen geïnstalleerd. Daar werd ik me pas van bewust, toen ik medewerkers van Kärcher meenam op een rondleiding door de brouwerij. Die afspraak kwam overigens op een bijzondere manier tot stand. Op een evenement voor familiebedrijven hadden de twee families kennisgemaakt en afgesproken om belangrijke spelers van beide bedrijven met elkaar in contact te brengen. Aanvankelijk had ik het gevoel dat me iets werd opgedrongen, dat geef ik toe. Maar de afspraak verliep fantastisch. We zaten meteen op dezelfde golflengte. Sindsdien zijn we nog meer gaan samenwerken.

Op welke plekken worden oplossingen van Kärcher gebruikt?

Bij elke afvullijn hebben we punten met Kärcher-apparatuur voor de dagelijkse schoonmaak. Dan kun je denken aan  hogedruksystemen, slangaansluitpunten en toebehoren. Met elektrische warmwater hogedrukreinigers verwijderen we bijvoorbeeld de verzendetiketten die supermarkten op onze bierkratten plakken. Die zitten zo stevig vast dat ze handmatig moeten worden losgemaakt, automatisch lukt niet.
Met industriezuigers verwijderen we de etiketten na de spoelbeurt.

Als u nog een wens zou mogen doen: wat moet(en) de volgende innovatie(s) van Kärcher zijn?

Voor bij mij thuis een automatische Kärcher die alle schoonmaakwerkzaamheden van me overneemt. Maar even serieus, voor de brouwerij zijn automatische systemen interessant. En ik denk dat Kärcher als geen ander in staat is zoiets te ontwikkelen. Ook voor het reinigen onder en tussen de machines waar moeilijk bij te komen is, zouden automatische oplossingen uitkomst kunnen bieden. Alles wat onze medewerkers schoonmaakwerk bespaart en de reinigingstijd verkort, willen we graag hebben.

Stefan Huber, inkoop Hoffmann Group

 

 

 

« Me-too producten zijn niet ons ding. »

Een gesprek met Stefan Huber, inkoop Hoffmann Group, over de uitdagingen op het gebied van Industrial Tooling & Equipment

U bent bij de Hoffmann Group verantwoorde- lijk voor het selecteren van de producten voor de catalogus voor industriële klanten. Wat zijn de grootste uitdagingen in uw werk?

Ik ben verantwoordelijk voor het assortiment elektrisch gereedschap en werkplaatsbenodigdheden. Voor het onderdeel reinigen werken we onder andere met Kärcher voor stofzuigers en stof-/waterzuigers. Een van de grootste uitdagingen op dit moment is de beschikbaarheid garanderen, want onze klanten verwachten een hoge leveringsbetrouwbaarheid. Daarnaast is het assortiment van de Hoffmann Group gebaseerd op onze productmerken GARANT en HOLEX, alsook op een gerichte keuze van fabrikanten – alles draait hier om kwaliteit.

Waar let u op bij het selecteren van producten en oplossingen op het gebied van reinigingstechniek?

Met reinigingstechniek maken we ons aanbod voor industriële  klanten in de metaalbewerking compleet. Onze klanten verwachten ook dat ze bij ons alles vinden wat ze nodig hebben. Bij het maken van onze keuzes kijken we naar gerenommeerde merken als Kärcher, die voor de aansluiting met onze klanten zorgen door toepassing van gebruikersgerichte
innovaties. Me-too-producten zijn minder ons ding. Wij richten ons op USP's die een toegevoegde waarde hebben voor de klant. Een ander belangrijk aspect is de internationale beschikbaarheid van producten en servicediensten van een leverancier, want we zijn wereldwijd actief.

Hoe belangrijk is het voor u als bedrijf dat leveranciers niet alleen hun producten, maar ook hun logistiek en marketing op orde hebben?

Voor 99 procent van de bestellingen beloven we binnen 24 uur te leveren in Duitsland en Europa. Met ons LogisticCity van maar liefst 100.000 vierkante meter hebben we 500.000 containerplaatsen gecreëerd en kunnen we 40.000 pakketten per dag binnen Europa verzenden. Onze partners moeten daarin mee kunnen, vandaar dat leveringsbetrouwbaarheid en -snelheid essentieel zijn.
Verder is de elektronische koppeling met onze leveranciers belangrijk, evenals een gegevensinterface met het PIM-systeem
(Product Information Management), zodat informatie, foto's en video's over producten rechtstreeks toegankelijk zijn.

U hebt ook OEM-producten in het assortiment. Wat is voor u belangrijk bij het kiezen van een fabrikant?

We genereren meer dan 50 procent van onze omzet met producten van onze merken GARANT en HOLEX. Bij OEM- producten richten we ons op premium fabrikanten die de productie zo veel mogelijk in eigen hand houden en productiecapaciteiten hebben voor grote volumes. We zijn ook geïnteresseerd in partnerschappen voor ontwikkeling, omdat onze eigen handelsmerken voor innovatie en een unieke positionering moeten staan.

U werkt al enige tijd samen met Kärcher. Welke aspecten van het bedrijf zijn voor u doorslaggevend?

Met Kärcher werken we al heel lang uitstekend samen. In veel opzichten passen we goed samen, denk ik. Kärcher profileert zich wereldwijd als een merk met een goede waardepropositie, de productkwaliteit en het design kloppen, er is een duidelijke focus op industriële klanten, en de producten creëren toegevoegde waarde. Daar komt bij dat de bedrijfswaarden bij elkaar passen. Zijn wortels als familiebedrijf zijn duidelijk zichtbaar, wat zorgt
voor een hoge betrouwbaarheid. Bij onderwerpen als duurzaamheid, waar Kärcher al heel goed op weg is, stellen we
de onderlinge uitwisseling op prijs om zelf eveneens een end-to-end-concept te ontwikkelen.

Als u nog een wens zou mogen doen: wat moet(en) de volgende innovatie(s) van Kärcher zijn?

Eigenlijk heb ik twee wensen: een stof- /waterzuigrobot voor de industrie. En misschien zou Kärcher kunnen overwegen om met een groter batterijplatform te komen. Dat kan in de toekomst bij grotere volumes zinvol zijn.

Dietmar Favorat, Global Advanced Technology Daimler Truck AG

 

 

 

« Het plezier in het experimenteren spat ervan af. »

Een gesprek met Dietmar Favorat, Global Advanced Technology Daimler Truck AG, over oppervlaktebescherming en reinigingsmiddelen

U bent expert op het gebied van oppervlaktetechnologie en houdt zich bij Daimler Trucks bezig met Global Advanced Technology. Wat zijn de grootste uitdagingen in uw vakgebied?

Samen met geschikte technische partners houd ik mij bezig met het ontwikkelen van efficiënte oplossingen voor problemen op
het gebied van oppervlaktetechnologie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan winterdienstvoertuigen. Om corrosie veroorzaakt door sterke vervuiling te voorkomen, hebben we verschillende conserveringsmaterialen voor bodemcoating en corrosiebescherming getest. We ontdekten toen dat relatief weinig klanten een plan voor het reinigen van voertuigen hadden.
Dat zit zo: wanneer reinigingsmiddelen worden gebruikt die de conservering aantasten, wordt niet het gewenste effect bereikt.
Daarom zijn we vervolgens verschillende coatings en reinigingsmiddelen gaan testen. Kärcher heeft ons hierbij geholpen, evenals andere fabrikanten. Zo konden we een reinigingsconcept ontwikkelen dat onze klantenservice
nu als aanbeveling doorgeeft. We aanvaarden hiervoor bewust geen aansprakelijkheid, omdat we geen invloed hebben op factoren als dosering, apparatuur of fouten door gebruikers.

Op welke vlakken heeft u te maken met industriële reiniging en voor welke oplossingen kiest u het meest?

Aanvankelijk helemaal niet, maar daar kwam verandering in toen ik me ging bezighouden met het verschepen van onze trucks. Vanuit onze fabriek in Wörth am Rhein worden vrachtwagens wereldwijd geleverd, ook per schip. Verder kijken we ook naar zaken als transportbeschermingswas. Na proeven met het aanbrengen ervan in het technische lab bij Kärcher hebben we
warmwater hogedrukreinigers met stoomstraal- en powersproeiers getest bij ons in de fabriek. En zo ontdekten we dat we hiermee en met geschikte reinigingsmiddelen het werk veel sneller gedaan kregen. Zulke ervaringen geven we door,
zodat onze servicepartners er ook van kunnen profiteren.

Als u nog een wens zou mogen doen: wat moet(en) de volgende innovatie(s) van Kärcher zijn?

E-mobility zal de komende jaren een enorme groei doormaken. Voor e-trucks houdt dit ook in dat onderdelen zoals de batterij, e-as en e-motor andere eisen stellen aan reinigingsprocessen. Voor elektrische contacten, batterijen en diverse elektrische aggregaten wordt met verschillende legeringen en componenten van verschillende materialen gewerkt. Daarom moeten reinigingsmiddelen de juiste pH-waarde hebben om op de vele verschillende ondergronden geen beschadigingen te
veroorzaken. Sinds 2019 werken we met Kärcher aan de
ontwikkeling van een reinigingsconcept dat bijdraagt aan waardebehoud en waardoor zo min mogelijk schade aan e-voertuigen ontstaat. Belangrijk hierbij is de maximale oppervlaktedruk die mag worden toegepast, maar natuurlijk ook een geschikt reinigingsconcentraat.
Dit is iets wat in de toekomst gaat spelen. Ik hoop dan ook dat Kärcher binnenkort met oplossingen komt.

 

 

Wat maakt ons bedrijf nu zo bijzonder voor u?

Het bedrijf heeft een aantrekkelijk productassortiment, zowel voor reinigingsconcentraten als voor apparatuur. Wat er ook uitspringt, is de expertise bij innovaties en de toepassingsgerichte vakkennis van de collega's met wie ik contact had. Het plezier in het experimenteren spat er echt van af.

Stofvrije logistiek

Na grote investeringen in de logistiek op de locatie Biessenhofen
vond logistiek manager Christian Bäckerbauer dat de reinigingstechniek gelijke tred moest houden. En daarbij telde elk detail.

Probleem

Op de locatie Biessenhofen wordt onder andere melkpoeder voor babyvoeding geproduceerd. Op transportbanden en -systemen
hoopt zich stof op dat moet worden weggezogen.

Oplossing

Kärcher stofzuigers met zuigleidingen en slangen, alsook mobiele uitvoeringen maken het werk voor medewerkers gemakkelijker en zorgen voor een stofvrije logistiek.

Als voedselproducent heeft Nestlé te maken met strenge eisen als het gaat om de schoonmaak en hygiëne, en voor de productie van
babyvoeding zijn die eisen zelfs nog strenger. Afhankelijk van de hygiënezone gelden er bepaalde richtlijnen: er mag geen stof ronddwarrelen, er mogen geen contaminaties plaatsvinden, de reinigingstechniek moet het juiste vermogen en de juiste capaciteit
hebben, waarbij geen enkel deeltje los mag komen van het oppervlaktemateriaal van de apparaten. Het zoeken naar aanbieders is, afhankelijk van het toepassingsgebied, niet altijd even eenvoudig. Zo is oppervlaktereiniging vrij simpel op te lossen, maar
worden bij de complexe reiniging van transportbanden en -systemen tal van zelf ontwikkelde onderdelen gebruikt.

Oppervlaktereiniging bij Nestlé

Christian Bäckerbauer, logistiek manager bij Nestlé op de locatie Biessenhofen, is verantwoordelijk voor verreweg het grootste oppervlak in de fabriek. Het belang van een soepele logistiek vat hij in één zin samen: “Als het bij ons niet loopt, komt er niets binnen en gaat er niets buiten – dat is een grote verantwoordelijkheid.”
In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd om de processen nog efficiënter te maken. Het orderpicken gaat nu volledig automatisch
en op de productielijnen is TPM (Total Production Management) ingevoerd, zoals we dat bijvoorbeeld kennen van Toyota.
De tot dat moment gebruikte reinigingstechniek werd na de modernisering een struikelblok. Het probleem: het stof dat is
neergeslagen op de transportbanden en -systemen moet worden weggezogen. Ook de gebruikte houten pallets veroorzaken
vuil dat moet worden verwijderd. “We wilden onze afzuiginstallaties up-to-date hebben en aan onze eisen aanpassen. Ze moeten
bovendien gemakkelijker te hanteren zijn voor onze medewerkers.”

Kompetenzbroschüre_Nestle

De zoektocht naar een fabrikant met de juiste oplossing ging van start. Standaardproducten werken niet voor Christian Bäckerbauer,
omdat bijvoorbeeld de slanglengtes of toevoerleidingen exact moeten passen op de afzuiginstallatie. “Het is bijzonder om te zien hoe verschillend aanbieders reageren op een aanvraag”, vertelt de logistiek expert. “De één stuurt een folder, de ander een stofzuiger. Kärcher wist ons meteen te overtuigen met een productpresentatie waarbij onze medewerkers het complete assortiment konden uitproberen. Wat niet mogelijk was, werd mogelijk gemaakt.”

In eerste instantie hebben we 3 stofzuigers gekocht die zich in een proefperiode hebben bewezen wat prestaties,  materiaaleigenschappen en kwaliteit betreft. Het gaat zowel om stationaire modellen met een zuigleiding en slangen, als om een mobiele oplossing. Nu staan we op het punt nog meer stofzuigers te
kopen, want de feedback vanuit het team is positief: “Wanneer ik mijn medewerkers hoor zeggen dat ze eindelijk weer goed gereedschap hebben, weet ik dat het goed zit.”

Kompetenzbroschüre_Industrie_Nestle

« Mijn medewerkers zeggen dat ze eindelijk weer goed gereedschap hebben. »

- Christian Bäckerbauer, logistiek manager Nestlé Biessenhofen

Over de eerste moderniseringsronde wat reinigingstechniek betreft zijn we bij Nestlé in Biessenhofen zeer te spreken. Alles werd snel geleverd, onze eigen vakmensen konden de installatie eenvoudig
uitvoeren en problemen die zich voordeden werden direct verholpen. Maar met het oog op de toekomst heeft Christian Bäckerbauer
al wel een wensenlijstje klaar voor nieuwe innovaties van Kärcher: “Wij werken met hele lange transportbanden. Een platte industriële robotzuiger die daaronder automatisch schoonmaakt – dat zou een
grote ontlasting voor ons betekenen. Niet alleen voor ons in de logistiek, maar overal in de fabriek.”

Christian Bäckerbauer, logistiek manager bij Nestlé Biessenhofen

 

Wat heeft het opgeleverd? Feiten en cijfers.

Wanneer processen worden veranderd, kost dat in eerste instantie geld.
Pas wanneer de input en output in verhouding zijn, en er toegevoegde waarde wordt gecreëerd, werpen die investeringen hun vruchten af.

Uitdaging

 • Voor reinigingstaken in het logistieke gedeelte werden
  mobiele stof-/waterzuigers gebruikt.
 • Onvoldoende zuigkracht zorgde voor veel stof in de opslagruimtes.
 • Stofzuigers moesten over trappen en van de ene naar de andere plek worden gedragen, wat veel inspanning kost.

 

Oplossing

 • Het gebruik van industriezuigers met voldoende zuigkracht
  vermindert stofbelasting.
 • Het installeren van pijpleidingen waar de stofzuigers
  flexibel op kunnen worden aangesloten.
 • Aansluitpunten op verschillende werkniveaus in het
  verpakkings- en logistieke gedeelte vergemakkelijken de handling.
Pikto_Uhr

Korte voorbereidingstijd door slim geplaatste pijpleidingen, lange
werkcycli door grotere reservoirs.

Pikto_Mensch

Lagere stofbelasting, minder risico op ongelukken en een lagere
belasting voor medewerkers door ergonomisch werken.

Pikto_Werkzeug

Onderhoudswerkzaamheden nemen met 30 % af door minder filterwisselingen en langere standtijden.

Pikto_Zahnräder

De industriële stofzuigers hebben een 25 keer langere levensduur in vergelijking met de hiervoor gebruikte stofzuigers.

Verspilling voorkomen

In de centrale werkplaats van de BMW Group fabriek in München
verbetert droogijsstraalapparaat L2P logistieke en bedrijfsprocessen – tot grote vreugde van werkplaatschef Alfred Weber.

Probleem

Droogijs om gereedschap te reinigen via droogijsstralen werd tot nu toe zoals gebruikelijk ingekocht. Door wisselend werkaanbod bleef er droogijs over of was er juist geen droogijs beschikbaar wanneer dat nodig was.

Oplossing

Droogijsstraler L2P maakt droogijs on demand, zodat op elk moment kan worden gewerkt en verspilling wordt voorkomen.

Puntlastangen, grijpers en lijmapparatuur van robots worden in de centrale werkplaats van de BMW Group fabriek in München
gerepareerd, zodat ze daarna weer hun werk kunnen doen in de
productie. Afhankelijk van de werktuigcategorie zijn er zo'n 700 stuks in omloop, wat een behoorlijke hoeveelheid werk oplevert.
Maar er speelt nog een andere uitdaging bij het onderhoud. Het valt
namelijk niet te voorspellen, wanneer welk gereedschap in de werkplaats komt en hoeveel tijd het kost om onderhoud en  reparaties uit te voeren. Daardoor zijn de werkzaamheden voor 90 procent niet te plannen – dat geldt niet alleen voor reparaties, maar ook voor de noodzakelijke reiniging vooraf.

User Story BMW

voor het reinigen van puntlastangen en ander gereedschap. Daarom heeft ook de centrale werkplaats van de BMW Group fabriek in München enige tijd geleden een straalcabine en droogijsstraalmachine aangeschaft. Om altijd klaar te staan, werd
het droogijs wekelijks geleverd. Werkplaatschef Alfred Weber vertelt: “Gaandeweg liepen we tegen het bekende probleem met
droogijsstralen aan. Soms hadden we geen reinigingsklussen en verdampte het ijs. Of we hadden zo veel werk dat we er niet mee toe kwamen. Niet fijn als je kijkt naar de kosten en de tijdrovende logistiek.” Weber sprak er ook over met een schoonmaakbedrijf
dat in het weekend verschillende installaties met droogijs reinigt.
Zelfs daar blijven regelmatig grote hoeveelheden droogijs over, afhankelijk van de reinigingsbehoefte.

User Story BMW

De weg naar de oplossing Weber ging op zoek naar een aanbieder die zijn probleem kon oplossen – zonder een concreet
idee hoe die oplossing eruit kon zien. Uiteindelijk bracht zijn zoektocht hem bij Kärcher, waar zojuist een nieuw droogijsstraalapparaat gelanceerd werd. De clou: de L2P produceert zelf droogijs uit CO₂, waardoor processen veel efficiënter kunnen worden gemaakt. Om het product te demonstreren, bracht een team van Kärcher een bezoek aan de centrale werkplaats. Daarbij werd ook verteld dat de reinigingssnelheid niet zo hoog is als bij een groot droogijsstraalapparaat. Weber constateert: “De ideale oplossing bestaat niet; elke optie heeft voor- en nadelen.
Daar wil ik openlijk met mijn leverancier over kunnen praten.”
De L2P is nu al een tijdje in gebruik en de eenvoudigere logistiek is voor Weber een duidelijk pluspunt. “Het apparaat is gemakkelijk
hanteerbaar en je kunt na het inschakelen meteen aan de slag. De flessen met CO₂ staan op voorraad, zonder kwaliteitsverlies. Net als
bij een krat frisdrank, pak je een fles wanneer je die nodig hebt.” Dat een reinigingsklus dan 5 minuten langer duurt, nemen Weber en zijn medewerkers graag op de koop toe.

Kompetenzbroschüre_Industrie_BMW

Weber was ook te spreken over hoe er met een probleem werd omgegaan dat zich voordeed na de levering van het product.
Een medewerker vertelde hem dat de geleverde L2P niet hetzelfde vermogen had als het demonstratiemodel. “Dat heb ik bij Kärcher gemeld en meteen kwam er een servicemonteur langs om ernaar te kijken.” De reden was technisch van aard: de gebruikte CO₂-flessen hadden een drukregelaar, maar de L2P heeft flessen zonder ventiel nodig om op vol vermogen te werken. “Problemen zijn er altijd en overal. Als een leverancier dan voor je klaarstaat en ze oplost, geeft dat vertrouwen”, besluit Weber.

Kompetenzbroschüre_Industrie_BMW

 

Wat heeft het opgeleverd? Feiten en cijfers.

Soms weet je dat een proces niet goed werkt, maar is er geen andere oplossing.
Des te beter als er dan onverwacht toch een geschikt product opduikt.

Uitdaging

 • Voor een soepele productie moeten puntlastangen en ander gereedschap worden gereinigd en onderhouden.

 • Frequentie en tijdstip van de werkzaamheden zijn niet
  planbaar.

 • Voor droogijsstralen moet het droogijs vooraf worden
  ingekocht, waardoor vaak grote hoeveelheden ongebruikt
  verdampen.

 

Oplossing

 • Dankzij de aanwezige infrastructuur voor droogijsstralen
  kon het nieuwe L2P-droogijsstraalapparaat worden aangeschaft.

 • Het droogijs wordt in het apparaat geproduceerd uit CO₂, dat in flessen kan worden opgeslagen.

 • Hierdoor kan op elk moment worden gereinigd, is verspilling verleden tijd en komt de logistieke planning
  voor het verkrijgen van het droogijs helemaal te vervallen.

Pitko_Industrie

Waardebehoud voor jarenlang gebruik van het  gereedschap. Minimalisering van stilstandtijden in de productie door snelle reiniging en onderhoud van het gereedschap.

Pikto_Graphen

Productiviteitsstijging bij het onderhoud, omdat op elk moment
kan worden gewerkt.

Pikto_Geld

De investering in een L2P-apparaat verdient zichzelf zeer snel terug, omdat geen droogijs wordt verspild. ROI is minder dan 2 jaar!

Pikto_Sparschwein

Grote kostenbesparing van €6 600 op jaarbasis, omdat slechts zo veel CO₂ hoeft te worden verkregen als er verbruikt wordt.

Systeemstoringen op het spoor

Vaak doen zich problemen voor in processen, waar niemand naar omkijkt. Zo zorgen optische transceivers in opslagsystemen vaak voor storingen, terwijl de oplossing zo eenvoudig kan zijn.

Probleem

In automatische opslagsystemen wordt veel gewerkt met houten pallets. Die brengen veel vuil mee de opslagruimtes in en vervuilen de optische transceivers, waardoor systeemstoringen optreden.

Oplossing

Wanneer voordat de pallets het magazijn binnenkomen een palletbodemafzuiging wordt geïnstalleerd, worden 3 problemen
opgelost en verloopt alles soepel.

Bij reinigingstechniek wordt vaak alleen gedacht aan het verwijderen van vuil en het zorgen voor netheid. Hierdoor wordt het
vaak gezien als een vervelende bijkomstigheid, aangezien het niets te maken heeft met de producten die in het bedrijf worden vervaardigd. Maar daarmee sluipt ook een zekere bedrijfsblindheid binnen en worden oorzaken van processtoringen niet ontdekt. Dirk Jörn Hahn, salesmanager Professional Duitsland bij Kärcher, vertelt: “Als klanten dit soort zaken bij ons ter sprake brengen, gaan we ter plaatse de ruimtes bekijken en stellen we vragen aan de betrokkenen over de toegepaste processen.” Dat resulteert in een beeld van de situatie en adviezen die deels direct verband houden met reiniging en deels met aspecten die verder gaan dan dat.

Het venijn zit 'm vaak in de details. Als een probleem eenmaal gesignaleerd en opgelost is, komen de kosten die dit heeft veroorzaakt aan het licht. Elke maatregel die voor vlottere  processen zorgt en stilstandtijden reduceert, bespaart een industrieel bedrijf harde cash. “Zo werkt het ook bij palletafzuiging”,
legt Dirk Jörn Hahn uit. “Die hebben we intussen bij tal van  bedrijven geïnstalleerd en we zien dat het onderwerp relevant is voor elke branche.” Het cruciale punt hier: houten pallets brengen
houtspanen en grove vuildeeltjes mee naar binnen in de opslagruimtes. Dat is meteen duidelijk en vraagt om reiniging.
Maar dat de pallets ook de optische transceivers vuilmaken en zo
voor systeemstoringen zorgen, ontdekte Kärcher pas tijdens een fabrieksbezoek bij een klant.

Wanneer een afzuigsysteem voor palletbodems wordt geïnstalleerd, worden houtspanen en ander vuil van de pallets geborsteld en opgezogen, voordat ze in het magazijn terechtkomen. Omdat zo geen vuil meer mee binnenkomt, kost de onderhoudsreiniging
in de opslagruimtes beduidend minder tijd en geld. Schade aan de gebruikte veegmachines door op de grond gevallen, grover vuil treedt veel minder snel op. En het allerbelangrijkste: productieverliezen worden bijna tot nul teruggebracht, omdat de
optische transceivers schoon kunnen werken. Hierdoor neemt de productiviteit flink toe.

Om klanten te laten zien hoe de investeringskosten zich verhouden tot mogelijke besparingen werkt Kärcher met een ROI-calculator. “Wat uiteindelijk telt, zijn de harde cijfers”, licht Dirk Jörn Hahn
toe. “Wij ontwerpen installaties op maat en laten zien hoe de 'return on investment' eruitziet in de loop van het project.”
Klanten profiteren er ook van dat standaardinstallaties door middel van leidingen specifiek op hun situatie kunnen worden aangepast en dat de prestaties van de systemen kunnen worden aangepast aan
de toepassing. “Dat is natuurlijk overal net ietsje anders”, vertelt Dirk Jörn Hahn. “Gemiddeld verdient de investering in het
benodigde afzuigsysteem zich binnen een jaar terug.”

 

Wat heeft het opgeleverd? Feiten en cijfers.

Onopgemerkte details leiden vaak tot problemen en in eerste instantie weet niemand waar het aan ligt. Als de oplossing eenmaal gevonden is, kan veel tijd en werk worden bespaard.

Probleem

 • Houtspanen of vuilaanslag op pallets kunnen de werking van optische transceivers verstoren. 

 • Er treden storingen op en de installaties moeten worden uitgeschakeld. 

 • Na handmatige reiniging wordt het systeem weer in werking gesteld.

 

Oplossing

 • Het inbouwen van een automatische palletafzuiging
  voor binnenkomst van de pallets in de opslagruimte.
 • Storingvrije werking van de installatie zonder onderbrekingen.
 • Handmatige reiniging door de logistiek medewerkers wordt overbodig.
Pitko_Industrie

Minimalisering van stilstandtijden per jaar met 50 uur omdat de optische transceivers geen storingen meer melden, is een vlotte
werking gegarandeerd.

Pikto_Mensch

Verhoogde veiligheid van medewerkers de pallets nemen geen vuil meer mee naar binnen, zodat het risico op uitglijden wordt verkleind.

Pikto_Stoppuhr

25 % minder reinigingstijd - de intensieve vloerreiniging in de opslagruimtes en de handmatige reiniging van de optische transceivers zijn overbodig.

Pikto_Sparschwein

Kostenbesparing op jaarbasis van €30 000 - minimalisering van de stilstand- en reinigingstijd zorgt voor een snelle return on investment.

DE WEG NAAR HET DOEL.

Uitzoeken waar het hapert. Dat ene detail vinden dat grote gevolgen heeft. Oplossingen ontwikkelen die niet voor de hand liggen – dat is onze opdracht als het gaat om reinigingstechniek voor industriële klanten. Altijd samen, want alleen zo bereiken we de eindbestemming.

icon_arrow


Meer weten? Contacteer ons via onderstaand formulier.

   * Verplicht veld