De camper schoonmaken: tips en tricks

Een camper is voor veel mensen het toppunt van reizen in volle vrijheid: je hebt altijd een dak boven je hoofd en je blijft toch 100 % flexibel. Net als auto’s moeten campers en caravans regelmatig worden schoongemaakt, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Stof, regen, bladeren, insecten en je dagelijkse activiteiten laten immers allemaal hun sporen na. Hier volgen enkele nuttige tips en tricks voor het schoonmaken van je camper.

Een camper gewassen met een Kärcher hogedrukreiniger

Waarom moet een camper of caravan gereinigd worden?

Een camper of caravan moet regelmatig worden schoongemaakt. In de eerste plaats om esthetische redenen en voor je algemeen welzijn, vooral wat het interieur betreft. Maar in de tweede plaats zorgt het schoonmaken van de buitenkant van je camper voor meer veiligheid op de weg: vuile spiegels en voorruiten kunnen het zicht beperken en zo een mogelijk gevaar vormen. En tot slot helpt een regelmatige reiniging om de waarde van het voertuig te behouden. Wij raden je dan ook aan om je camper minstens één keer, maar bij voorkeur twee keer per jaar grondig te reinigen: in de herfst, wanneer de meeste eigenaars hun campers een winterslaap gunnen en in de lente, voordat ze er weer op uittrekken. Maar ook na een lange reis is het een goed idee om zowel de binnen- als de buitenkant grondig te reinigen. Ramen en spiegels moeten voor elke reis zeker worden schoongemaakt als ze vuil zijn.

Man reinigt zijn camper met een Kärcher hogedrukreiniger

Waar was je je camper of caravan?

Weet je niet hoe je je camper of caravan moet schoonmaken? Je moet allereerst een plek vinden om dat te doen, want geen van beide mogen zomaar overal gewassen worden. Het wassen van voertuigen is namelijk op veel plaatsen verboden, zelfs op eigen terrein: omdat schadelijke producten hierdoor in het milieu terecht zouden kunnen komen. Je kunt je camper daarom het beste wassen in een speciaal daarvoor bestemde wasstraat.

Speciale camperwasstraten zijn de ideale plek om je camper gemakkelijk zelf te reinigen. Ze hebben een hogere box of hogere doorrijhoogte, zodat je er met een voertuig of aanhanger van meer dan twee meter hoog makkelijk onderdoor kunt. Check voordat je begint met wassen altijd even of de borstels in de wasstraat schoon zijn en spoel ze even af met wat water. Kleine vuildeeltjes op de wasborstels kunnen namelijk krassen achterlaten op kwetsbare oppervlakken.

Camper-eigenaars die hun handen niet vuil willen maken, kunnen terecht bij wasstraten voor vrachtwagens en bussen. Je moet wel vooraf even verifiëren of zo’n faciliteit ook geschikt is voor campers. Lees vooral ook de informatie van de camperfabrikant, want niet alle voertuigen zijn geschikt voor wasstraten. Vooral met ramen, voegen en dakelementen zouden problemen kunnen ontstaan.

Een camper of caravan schoonmaken: stap voor stap

Bij het schoonmaken van campers is de buitenkant net zo belangrijk als de binnenkant en de watertanks. Met de volgende tips is je voertuig in een mum van tijd weer schoon.

De buitenkant van de camper en caravan schoonmaken

Heb je een geschikte plek gevonden om je camper schoon te maken en zit het weer mee? Dan kun je aan de slag! Bij het reinigen van de buitenkant moet eerst het dak worden behandeld, daarna de zijkanten en tot slot de wielen. De zijwanden moeten altijd van onder naar boven worden schoongemaakt. Je kunt dan duidelijk zien wat al aan de beurt is geweest, vooral als je schoonmaakmiddelen gebruikt.

Om je camper of caravan te reinigen kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

 • Autoshampoo of een speciale reiniger voor caravans en campers (let op: ze mogen geen schurende bestanddelen bevatten, want die kunnen de buitenste coating beschadigen).
 • Insectenverwijderaar
 • Velgenreiniger en velgenwasborstel
 • Autoglasreiniger en eventueel acrylreiniger
 • Wasborstel en hogedrukreiniger; indien niet beschikbaar, een tuinslang
 • Een telescopische hogedruklans indien nodig
 • Warm water
 • Spons of doek
 • Microvezeldoek
 • Ontsmettingsmiddel
 • Ontkalker
Man reinigt de voorkant van zijn caravan met een Kärcher hogedrukreiniger
Man gebruikt een telescopische lans van Kärcher om het dak van zijn camper schoon te maken

De snelste manier om de buitenkant van de camper schoon te maken is met een hogedrukreiniger en een autoshampoo. Als je het dak van je caravan wilt schoonmaken met een hogedrukreiniger, mag je niet op het dak gaan staan en ook niet vanaf een ladder werken. Dit heeft te maken met de terugslag van de waterstraal wat ongelukken kan veroorzaken. De veiligste manier is om vanaf de grond te werken met een telescopische lans. In sommige wasstraten zijn steigers beschikbaar van waaraf hoge voertuigen veilig kunnen worden schoongemaakt. Bij het reinigen met hoge druk is het daarnaast belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en een zo zacht mogelijke waterstraal te gebruiken. Bovendien moet een afstand van minimaal 30 centimeter worden gerespecteerd. Ornamenten, ventilatieroosters en afdichtingen moeten worden vermeden en afzonderlijk worden gereinigd. Om de luchtkanalen van de koelkast te beschermen is het raadzaam om er vóór het wassen de winterdeksels op te plaatsen.

Man maakt zijn camper schoon met een reinigingsmiddel van Kärcher

Als je alleen een ladder ter beschikking hebt, kun je met schuim werken: maak het dak en de zijwanden nat met een schuimend reinigingsmiddel, maak alles schoon met een zachte borstel en spoel het vervolgens af met een gewone slang, zonder behulp van hoge druk. Vermijd naden en behandel die met glycerine of talkpoeder.
Voor het reinigen van de ruiten van de camper kun je het beste een speciale autoruitreiniger gebruiken: gewoon op de ruit spuiten en uitwrijven met een schone microvezeldoek. De ramen van campers zijn gewoonlijk gemaakt van acryl of een andere kunststof. Voor acryl zijn in speciaalzaken speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. De ruiten kunnen ook worden schoongemaakt met een azijnreiniger. Gebruik bij het schoonmaken van deze ramen geen borstel, want dit kan krassen veroorzaken. Voor een streeploos resultaat kun je de ramen na het schoonmaken afspoelen met water en vervolgens afnemen met een zeem of keukenpapier.

Tip

Als er insectenresten op de ramen, koplampen of motorkap van de camper plakken, kun je die plekken voorbehandelen met een insectenverwijderaar en vervolgens afspoelen met behulp van een hogedrukreiniger of een gewone tuinslang.

Man maakt camperramen schoon met Kärcher hogedrukreiniger
Een man reinigt de voorruit van zijn camper met een Kärcher hogedrukreiniger

Ook wielkasten en wielen kunnen met een hogedrukreiniger worden gereinigd. Om moeilijk bereikbare plaatsen zoals wielkasten te reinigen, kun je een verstelbare spuitlans met een 360° draaibare kop op de hogedrukreiniger zetten. Voor het reinigen van de wielen raden we aan een velgenreiniger te gebruiken. Je kunt ook een mengsel van warm water en azijn gebruiken. Bij hardnekkig vuil is een velgenwasborstel nuttig om ook in de kieren een mechanisch effect te bereiken.

Camper: schoonmaken van de wielkast

Tip

Het is verstandig om een droge dag uit te kiezen om de carrosserie van je camper te reinigen. Maar je mag dit zéker niet in direct zonlicht doen, want dan drogen de gebruikte schoonmaakmiddelen te snel op en dit kan vlekken veroorzaken. Om dezelfde reden is het altijd een goed idee om eerst één kant van de camper of caravan grondig schoon te maken voordat je met een andere kant begint.

De watertank en het zonnescherm schoonmaken

De watertanks van de camper of caravan zijn habitats voor micro-organismen. Niet alleen kalkaanslag moet regelmatig uit het watersysteem worden verwijderd, maar ook de zogenaamde biofilm die zich na verloop van tijd vormt en een walhalla is voor bacteriën. Dit fenomeen herken je aan een stroperige laag op de wanden van de tank en verkleuring in de leidingen. De watertanks moeten daarom ten minste eenmaal per jaar worden schoongemaakt, maar bij voorkeur voor en na het seizoen. We raden je aan daarvoor eerst desinfecterende producten en daarna ontkalkingsproducten te gebruiken, en het waterreservoir vervolgens na de op de verpakking aangegeven inwerktijd grondig te spoelen.

Ook zonneschermen en luifels moeten regelmatig worden schoongemaakt. Vuile oppervlakken reinig je gewoon met een beetje warm water en een borstel, doek of spons. Voor hardnekkiger vuil gebruik je het beste een zeepsopje of een vloeibaar reinigingsmiddel. Laat het doek daarna aan de lucht drogen voordat je de luifel terug indraait of opbergt.

Man maakt de kussens van zijn camper schoon met een stofzuiger van Kärcher

Een camper of caravan aan de binnenkant schoonmaken

Als je klaar bent met het grondig schoonmaken van de buitenkant, kun je je concentreren op het interieur van je camper. Voordat je daarmee begint, doe je er goed aan alle verplaatsbare voorwerpen te verwijderen. Dingen die je niet meer nodig hebt kun je zo ook meteen uitsorteren. Voor het schoonmaken gebruik je de volgende middelen:

 • lauw water
 • spons en dweil
 • huishoudelijke reinigingsmiddelen
 • stofzuiger, kruimeldief of nat-/droogzuiger
 • stoomreiniger
 • indien nodig, sproei-/extractiereiniger of vlekkenverwijderaar

Bij het schoonmaken van het interieur moet spaarzaam met water worden omgesprongen: door de speciale constructie van een camper kan vocht snel leiden tot schimmelvorming en in het ergste geval tot schade aan het chassis. Waterresten moeten daarom altijd goed worden opgenomen. Daarnaast is het handig om de ramen open te houden tijdens het schoonmaken: zo kan het vocht er ook weer direct uit.

Detailweergave: de kussens worden gereinigd

Voor het reinigen van kussens, matrassen en tapijten gebruik je gewoon een stofzuiger of een nat-/droogzuiger. Na het stofzuigen laat je ze buiten luchten terwijl je verdergaat met schoonmaken. Voor zware vervuiling of vlekken kun je een sproei-/extractiereiniger gebruiken. Je kunt vlekken natuurlijk ook verwijderen met speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen.

Vrouw maakt een raam schoon met een handschoen en een doek

Voor het reinigen van de binnenkant van de ramen volg je de hierboven beschreven stappen. We wijzen er nog een keer op dat voor het reinigen van glazen en kunststof ramen verschillende producten moeten worden gebruikt.

Een camper van binnen schoonmaken met een stofzuiger

Nu moet alleen nog het hele interieur grondig worden gestofzuigd. Verwijder daarbij kruimels en stof niet alleen van de vloer, maar ook van en uit de kastjes en opbergruimtes. Neem vervolgens alle oppervlakken, vakken en lades af met een vochtige doek. Daarbij kun je eventueel wat milde allesreiniger aan het water toevoegen. Met schuimende reinigingsmiddelen moet je echter voorzichtig zijn: die kunnen oplosmiddelen bevatten en decoratieve elementen beschadigen.

De binnenkant van een koelkast wordt schoongemaakt met een doek

Vervolgens is de koelkast aan de beurt. Verwijder eerst alle plankjes en maak ze grondig schoon met afwasmiddel en warm water. Neem vervolgens het resterende vocht op met een schone doek en maak de achterwand schoon. Om schimmelvorming te voorkomen is het raadzaam de deur van de koelkast open te laten wanneer deze niet wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de winterstop.

De keuken van een camper wordt gereinigd met een stoomreiniger van Kärcher

Geef tot slot de keuken en het fornuis een schoonmaakbeurt. Als je de roosters en branders van het gasfornuis afhaalt, vind je daar ongetwijfeld wat vuil, maar dat kan snel worden verwijderd met een beetje ontvetter en warm water. Kalkresten in de keuken verdwijnen met een beetje azijn, en dat helpt ook bij verstopte afvoeren. Korsten en vetresten op en rond de kookplaat kan je heel makkelijk verwijderen met een stoomreiniger.

Tip

Als je je camper of caravan in de winter niet gebruikt, zet er dan een ontvochtiger in. Deze voorkomt dat vocht zich ophoopt.

Producten voor caravans en campers

Dit kan je ook interesseren: